ПРАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА»

Генеральні директори маріупольських меткомбінатів розповіли металургам про антикризовий план і розвіяли чутки

22 Січень 2015

Генеральні директори маріупольських металургійних комбінатів ім. Ілліча та «Азовсталь» Групи Метінвест Юрій Зінченко та Енвер Цкітішвілі 21 січня зустрілися з представниками заводської громадськості. Керівники докладно розповіли про кризову ситуацію, у якій вимушені працювати підприємства холдингу, та заходи щодо її подолання.

Безпрецедентне падіння цін на залізорудну сировину та металургійну продукцію на світовому ринку, бойові дії на Донбасі, а також непрозора політика держави в питанні відшкодування податку на додану вартість призвели до того, що на початок 2015 року у підприємств Групи Метінвест практично не залишилося оборотних коштів на забезпечення виробництва сировиною і матеріалами.

Протягом усього 2014 року маріупольські меткомбінати успішно долали всі складнощі, пов'язані з несприятливою кон'юнктурою на світових ринках і бойовими діями в регіоні. Незважаючи на майже 30-відсотковий спад виробництва, комбінати зуміли обійтися без скорочення персоналу, зберігали та створювали нові робочі місця. Так, на «Азовсталі» за рік було працевлаштовано 196, а на ММК ім. Ілліча – 250 молодих фахівців – випускників ПТУ та вишів. На обох комбінатах індексувалася і підвищувалася зарплата. ММК ім. Ілліча та «Азовсталь» перерахували до бюджетів усіх рівнів близько 2 млрд грн податків. Більше 200 млн грн інвестовано в природоохоронні заходи. 40 млн грн комбінати спрямували на допомогу Маріуполю у вирішенні нагальних проблем і на розвиток міста.

Однак на сьогоднішній день державні підприємства та держбюджет в цілому заборгували Групі Метінвест 4,8 млрд грн, з них 1,8 млрд – сума відшкодування ПДВ. Ця заборгованість дуже ускладнює операційну діяльність компанії, а також обтяжує своєчасні поставки вугілля, газу, інших ресурсів.

Перший наслідок дефіциту оборотних коштів – вимушене припинення роботи кількох цехів на обох комбінатах. При цьому гендиректори підкреслили, що мова не йде про скорочення кадрів. Працівники цих цехів будуть переведені на інші ділянки, направлені на навчання, а якщо самі висловлять бажання, то офіційно відправлені у вимушені відпустки у зв'язку з простоєм, з виплатою належних за колективним договором 75% тарифної ставки.

ММК ім. Ілліча та «Азовсталь» також вимушені тимчасово призупинити реалізацію усіх інвестпроектів і заморозити непрофільні витрати, в тому числі благодійні, а також програму соціального партнерства з містом. З ключовими партнерами й постачальниками комбінатів йдуть переговори про розстрочення платежів.

Керівники маріупольських меткомбінатів сподіваються, що всі ці заходи допоможуть до кінця першого кварталу подолати кризу, й тоді можна буде повернутися до звичного ритму роботи. Тим не менше, ситуація може з незалежних від металургів причин змінюватися на гірше. Так, підрив моста в Запорізькій області унеможливив залізничну доставку ЗРС з Дніпропетровської області до Маріуполю. Заявлене «Укрзалізницею» підвищення тарифів на вантажоперевезення також неминуче погіршить і без того складне фінансове становище комбінатів.

«Ми не шукаємо ворогів, які хочуть знищити українську металургію, ми хотіли б знайти соратників і помічників, які разом з нами зможуть її врятувати, - сказав генеральний директор маріупольського комбінату ім. Ілліча Юрій Зінченко. - Досі, на жаль, до нас недостатньо прислухаються у кабінетах влади. Ми не просимо пільг, привілеїв, позик – ми, по суті, своїм переплаченим ПДВ самі безвідсотково прокредитували державу. Ми хотіли б отримати від держбюджету те, що нам належить за законом. Якщо в економіці триватиме гра без правил, результатом буде припинення надходження валюти до країни, податків до бюджету і соціальна напруженість у наших містах. Ми робимо і робитимемо все, щоб цього не сталося».

«Ми чітко дотримуємося тієї лінії, на якій наполягає наш акціонер Рінат Ахметов: жодних масових скорочень працівників у цей важкий для всіх час, - підкреслив генеральний директор комбінату «Азовсталь» Енвер Цкітішвілі. – Вкотре хочу розвіяти чутки, які розпускаються у ЗМІ та в місті інформаційними диверсантами. Скорочення персоналу у нас немає і не планується. Жодних переговорів про закриття або продаж ММК ім. Ілліча та «Азовсталі» не велося і не ведеться. Комбінати затягнули паски і продовжують працювати».

Довідка

ПАТ «Металургійний комбінат «Азовсталь» — це сучасне високотехнологічне підприємство, що виробляє широкий спектр металопродукції: сляби, сортовий і фасонний прокат, рейки залізничні, рейкові скріплення, квадратну заготовку, товстий лист, продукцію з металургійних шлаків. Виробничі потужності комбінату дозволяють щороку виробляти більше 5,5 млн тонн чавуну, більше 6,2 млн тонн сталі (мета - досягти 7 млн тонн сталі на рік), більше 4,4 млн тонн прокату. Проектні потужності з виробництва рейкових скріплень становлять 285 тис. тонн на рік, помольних куль - 170 тис. тонн на рік.

ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» — одне з найбільших підприємств України з повним металургійним циклом. Комбінат виробляє труби і плоский прокат з вуглецевих, низьколегованих і легованих сталей різного призначення: гарячекатані плити і товсті листи, призначені для виготовлення труб магістральних трубопроводів, морських суден, посудин, що працюють під тиском, мостових конструкцій, інших металоконструкцій відповідального призначення; гарячекатані товсті й тонкі листи та смуги, в т.ч. труєні; холоднокатані, в т.ч. оцинковані тонкі стрічки, листи і смуги, в т.ч. для холодного штампування, виготовлення профнастилу тощо.
Комбінат імені Ілліча також має технічну можливість виробляти напівфабрикати: агломерат, що виготовляється з залізорудної сировини для виробництва чавуну, литі заготовки і катані сляби, а також інші види напівфабрикатів, які можуть реалізовуватися як товарна продукція.
Виробничі потужності комбінату дозволяють виробляти на рік близько 12 млн тонн агломерату; більше 4,3 млн тонн чавуну; 3,7 млн конвертерної сталі та понад 5 млн тонн готового прокату.
ММКІ виробляє понад 60% агломерату, більше 30% чавуну і більше 25% сталі від загального обсягу виробництва металургійних підприємств Групи Метінвест.

МЕТІНВЕСТ - міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній, що управляє активами в кожній ланці виробничого ланцюжка від видобутку залізорудної сировини і вугілля до виробництва напівфабрикатів і готової металопродукції. До структури Групи входять видобувні та металургійні підприємства, що знаходяться в Україні, Європі та США, а також мережа продажів з охопленням усіх ключових світових ринків. Група Метінвест складається з Металургійного та Гірничодобувного дивізіонів. Згідно із стратегічним баченням Групи, її мета - стати провідним європейським вертикально інтегрованим виробником сталі зі стійкими показниками зростання і прибутковості, незважаючи на циклічність ринків, і забезпечувати прибутковість інвестицій вище галузевих стандартів. За перші 9 місяців 2014 року, що завершилися 30 вересня 2014 року, Група отримала $8,4 млрд виручки, рентабельність за показником EBITDA склала 24%.

Основними акціонерами компанії METINVEST B.V. (Холдингова компанія Групи Метінвест) є Група СКМ (71,24%) і Смарт-Холдинг (23,76%), які беруть участь в управлінні Компанією на партнерських засадах.

ТОВ «МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ» - керуюча компанія Групи Метінвест.

Додаткова інформація доступна на сайті www.metinvestholding.com